AUDIOMETRE


Screening, Diagnostic si Clinice
TIMPANOMETRE

Q&A

  • Care este cea mai raspandita investigatie in audiologie?

  • Audiograma tonala este cu siguranta cea mai cunoscuta si mai raspandita investigatie din domeniul audiologiei. Ea ofera o imagine sintetica despre auzul urechii investigate, bazata pe inregistrarea separata a 6-7 frecvente ale spectrului auditiv uman, cuprinse intre 125Hz si 8000Hz.

    Acest test este efectuat cu ajutorul unui audiometru, capabil sa sintetizeze tonuri auditive pure (asemanatoare notelor muzicale) de o intensitate precisa. Sunetele sintetizate sunt oferite pacientului fie prin intemediul unor casti auditive (cand se studiaza performata auditiva a urechii externe si medii), fie prin intermediul unor vibratoare plasate direct pe craniu (in spatele urechii) care au rolul de a transmite sunetele direct la urechea interna, pentru a obtine informatii precise despre nivelul de auz al acesteia.
    Sunetele au o intensitate succesiv crescatoare, iar pacientul trebuie sa semnalizeze cea mai mica intensitate la care aude sunetul. Rezultatul obtinut pentru fiecare frecventa (atat pentru cele acute, cat si pentru cele grave) este denumit prag auditiv si se noteazat pe un grafic (audiograma).

  • Audiograma reprezinta un test precis in audiologie?

  • Inregistrarea succesiva a auzului prin stimulare la casca, apoi la vibrator, permite o estimare destul de precisa a sediului unde s-a instalat leziunea care a provocat scaderea auzului. Din acest motiv, audiograma este considerata si astazi drept cel mai util test in audiologie, si trebuie efectuata in absolut toate situatiile cand dorim sa evaluam auzul (urmarirea hipoacuziilor, aprecierea eficientei interventiilor chirurgicale sau a protezarii auditive).